The Mill

WT Architecture Ltd

An old mill in the Borders was converted into a holiday home, retaining much of its historic character. Spaces were to be utilitarian and durable, with views framed in all directions.

The original roof and floors were beyond repair, so a new timber building was slotted into the existing structure, rising above the original wall head to provide a clerestory from where light could spill down. Dramatic level changes along the building gave the opportunity to introduce half levels.
The living space is up from the dining- hall, with a new window in the thickness of the wall. A bathroom and bedroom are tucked into the, partially-underground, north end and the upper floor has more bedrooms.

Location

SCOTTISH BORDERS
United Kingdom

Contact



Client

Private client

Completed

Size

Categories

  • Conservation
  • Residential