Riverside House

Thorne Wyness Architects

The brief for this project was for a spacious three-bedroom residence to take advantage of the incredible views to the south-east down the Sound of Mull and over to Morvern. The house sits at the end of a row of cottages, which are all white rendered masonry with natural slate roofs. The plot is defined by a traditional stone dyke to the east, the estate road to the white house to the south, a steep bank to the north and Keepers Cottage to the east, separated from the site by a large mature cherry tree.

The design proposal is comprised of two parts. The road facing white house is designed in continuation of the massing and form of the existing row of cottages; while the dark timber clad element is designed to shadow this form, and to visually recede into the slope at the back of the site. The two parts are linked by a dramatic hallway connecting the main living spaces.

We wanted to respect the massing of the neighbouring cottages, and worked hard to keep the brief of the house within an appropriate scale for the site to complete the existing row of cottages. The careful positioning of the massing elements respects the built context of the site, addresses the spectacular view, and provides exciting modern living spaces.

The design uses cross laminated timber construction, which is exposed internally, and allows the roof geometry to define the different spaces in the open plan living areas. Different levels, nooks, and views are carefully placed to give exciting glimpses across internal spaces.

Location

Riverside House
Aros Mains
ISLE OF MULL PA72 6JP
United Kingdom

Contact

Will Thorne
Architect
will@thornewyness.co.uk

Client

Private client.

Completed

July 2017

Size

204

Categories

  • Interior design
  • Residential
  • Sustainability