Rievaulx Abbey Visitor Centre & Museum, Helmsley

Simpson and Brown Architects

The aim of the project was to provide improved visitor and staff facilities, and an upgraded museum building to meet modern curatorial standards and encourage visitors into the ruins. Parts of the timber structure of the old visitor centre were retained and a new central hall was inserted into the existing L-shaped plan. The structure is a series of arches which responds to the view of the abbey ruins. East and west gables of the visitor centre are entirely glazed. Materials used include engineered timber, zinc and polished concrete. Glass allows natural light in and emphasises the structural frame internally and externally.

Location

Rievaulx Abbey Visitor Centre
Rievaulx Bank
HELMSLEY YO62 5LB
United Kingdom

Contact

Stuart Allan
Associate/Project Architect
admin@simpsonandbrown.co.uk

Client

English Heritage

Completed

July 2016

Size

469

Contract Value

£1,200,000

Categories

  • Conservation
  • Education
  • Historic
  • Public
  • Refurbishment
  • Sustainability