Botanic Cottage

Simpson and Brown Architects

In 1763 John Hope, the King's Botanist for Scotland, established a new botanic garden in Leith Walk, predecessor of the present Royal Botanic Garden at Inverleith. Shortly afterwards, a small house, known as Botanic Cottage, was built at the centre of the Leith Walk frontage. Remarkably, it survived, half sunk below the raised level of Leith Walk. Unoccupied, it was on a site destined for redevelopment. The Botanic Cottage Trust was established to secure a future for this building. Funding was secured to carefully record and dismantle the building. In 2013 permission was granted to re-erect the Cottage on a new site within the Royal Botanic Garden. The project represents a unique and dynamic balance of old and new, where conservation and modern design has been fused to (re)create a building that once again serves both the Royal Botanic Garden Edinburgh and the public alike.

Location

20a Inverleith Row (Inverleith Place)
EDINBURGH EH3 5LR
United Kingdom

Contact

Neil McDonald
Project Architect
admin@simpsonandbrown.co.uk

Client

Royal Botanic Garden Edinburgh

Completed

January 2016

Size

296msq

Categories

  • Conservation
  • Education
  • Historic
  • Landscaping
  • Public
  • Sustainability