Proposal for a Cookery School in a Productive Historic Walled Garden

Luke Moloney Architect

Traditional building for an 18thC walled garden, employing the same materials, brick and stone, as the existing garden walls (much of it recycled), and timber cut from the estate. The design references the language and details of an existing building similarly incorporated into the same wall, with ramped copes abutting the gable walls, and glass-houses along its south-facing garden elevation, opening onto a hard rolled gravel terrace. An open loggia at first floor level, supported on a stretch of the historic wall and with larch columns and modillion cornice, provides views over the garden, between two advanced wings of three bays. Traditional sash windows. Natural slate roof, laid in diminishing courses. Stone doorcase, chimney stacks, and gable walls.

Location

KA18 2NJ
United Kingdom

Contact

Luke Moloney
Principal
lm@lukemoloneyarchitect.co.uk

Client

The Great Steward of Scotland's Dumfries House Trust

Completed

Not executed

Size

788

Categories

  • Conservation
  • Education
  • Historic
  • Interior design
  • Landscaping
  • Public
  • Sustainability