Signal Station House

ICOSIS Architects

This project involved a mixture of sensitive renovation and extension to the original Signal Tower, a B-listed ex-Ministry of Defence structure located on a cliff overlooking the Firth of Forth, close to the Rail Bridge. The aim was to renovate the existing tower and add a large modern extension, using environmentally sustainable materials &methods, in order to create a contemporary family house.

The design of the new building was conceived as a simple box sitting adjacent to the original octagonal tower, but isolated to maintain a respectful separation and emphasise the distinct form of the original structure. Its orientation and location aims to respond to the exposed coastal location of the site, the movement of the sun, and views, while also maximising the remaining garden area.

The project was carried out in two phases by separate contractors. Where possible, the construction of both the extension and the renovation of the original building used environmentally sustainable materials and methods.

The project received a Saltire Society Housing Design Award in 2006.

Location

NORTH QUEENSFERRY
United Kingdom

Contact

Euan Millar
Director / Architect
mail@icosis.co.uk

Client

Sue Sheehan & Euan Millar

Completed

2005

Size

185

Categories

  • Residential