The Potting Shed

Gray Macpherson Architects LLP

This is a small building located in the designed landscape of Castle Menzies. The shed was part of a greater complex of greenhouses that once served the castle. All that remained was a long section of wall and a lean to potting shed. The idea was to convert the building to a private residence. The problem was how to substantially increase the footprint of the building in such close proximity to the castle. The solution was to use the stone wall as a visual barrier and hide the house behind it, burying it into the hillside. A new glass conservatory was built along the front of the wall as a reference to the original greenhouse. As a result the view from the road to the castle is preserved. The roof of the new section of the house is covered in sedum linking it to the grass bank into which it is buried. The building is heated using geothermal heating which has been extremely successful. The end result has produced an unusual house that is very light, efficient to run and in a fantastic location.

Location

Perthshire
ABERFELDY PH152JD
United Kingdom

Contact

Michael Gray
Partner
mich@graymacphersonarchitects.co.uk

Client

Mr and Mrs Pat Ruddy

Completed

2008

Size

Categories

  • Conservation
  • Historic
  • Residential
  • Sustainability