Minniebank

Gray Macpherson Architects LLP

This handsome stone built Victorian house overlooking the River Tweed required a large family kitchen, utility room, additional bedrooms and bathroom. An additional storey was added to the earlier extension at the rear of the house. A highly insulated oak clad box with flat roof replaced most of the original slate roof. Planning restrictions generated a north elevation with clerestory windows and large corner windows, avoiding windows overlooking the garden of the adjacent property. The first floor bedroom on the east side cantilevers out beyond the existing building to obtain views towards the river and to gain some light from the south. It also creates a canopy to the patio area below. The kitchen is the new focus to the house linking the original house to the new extension. The large aluminium windows help create a bright modern kitchen and provide links with the garden. The walls at ground floor are the coloured render of the original extension contrasting with the new building above. The more formal elevation facing the river is untouched though a glimpse of the glass extension can be seen behind.

Location

PEEBLES EH458JA
United Kingdom

Contact

Annie Macpherson
Partner
annie@graymacphersonarchitects.co.uk

Client

Mr and Mrs Matt Davies

Completed

October 2008

Size

100m2

Categories

  • House extensions and renovations
  • Refurbishment
  • Residential