Straw Bale House

ecological architecture LLP

The straw bale house is a client led self-build project using straw bales as the external wall material and insulation, with an internal Douglas Fir timber frame, and sheep's wool insulation in the roof. External and internal lime render, some larch cladding and a wood-burning stove and solar hot water. This project won the 2012 Murray Armor Self Builder of the Year award. The National Self Build Association (NaSBA) gives the annual award for Britain's most determined self builder. Willy and Wendy's home stood out because it used mostly locally sourced, natural and recycled materials.

Location

No 1
The Courtyard
Tombreck
Lawers
ABERFELDY PH15 2PB
United Kingdom

Contact

Sue Manning
Designer & Project Manager
sue@ecological-architecture.co.uk

Client

Willie and Wendy Graham

Completed

September 2011

Size

184

Contract Value

£200,000

Categories

  • Residential
  • Sustainability