Moncrieff Avenue

cameronwebsterarchitects LLP

The original 1960s house has been fully reconfigured at ground floor with the introduction of a new, double-height, glazed entrance space leading in one direction to the new extension to the rear and in the other (the original building) to a TV room & adjoining library space. The floor is now planned to flow freely, through the open plan spaces, around the new oak-clad stair & cloak room ‘core’, linking in both directions the old and new. This reconfiguration, and the introduction of the glazed entrance hall has allowed light into the depths of the plan and maximises views to both the front and back garden.

The rear extension allows the house to address the natural step of the site (which had previously been ignored), rising towards the higher garden level, with a new open plan kitchen, dining and lounge meeting an intermediate external terrace through floor to ceiling frameless glass and large sliding doors.

The original first floor has been adjusted only to allow the hallway to continue to meet a bridge which punctures the double height entrance space and leading to the new master bedroom and en-suite built as a new first floor over the original garage.

The new elements of the building are clad in bronze, with frameless glass and bespoke, dark-stained hardwood front door & double garage doors.

Location

10 Moncrieff Avenue
LENZIE G66 4NL
United Kingdom

Contact

Stuart Cameron
Architect
stuart@cameronwebster.com

Client

Ms Marion Venman

Completed

January 2012

Size

290

Categories

  • House extensions and renovations
  • Residential