Highland Steading

cameronwebsterarchitects LLP

The client was keen to make more of the site, which the Victorian farmhouse and it’s many clumsy extensions did not address, and the fabric of which had fallen into disrepair.

Retention of part of the original steading allowed the new building to utilize the level change and create a distinction between the luxurious living accommodation to the front of the house and the service accommodation to the rear. The site offered an amazing view with a southern aspect that set up the basic arrangement of accommodation with the change from the steading scale to the scale of the new house being a challenge whilst keeping sun entering the courtyard.

The service accommodation creates a generous series of spaces to allow for changing into walking clothes, storage of boots and equipment and drying rooms. The materiality both internally and externally of these spaces is kept simple with vertically clad timber. The large public rooms in the south-facing front of the house are linked with an enfilade formed by sliding doors and are set lower than the entrance level, to give a separation from the everyday and a direct exposure to views of the surrounding landscape. The central separating cores clad in vertical timber contain a pantry, AV storage and a cloakroom while incorporating large doors along their sides to allow the public rooms to be closed off from the kitchen area. The bedrooms are accessed via a grand stair in the main central space and at each turn there is a view captured through carefully placed windows. The bathrooms are located above the central cores, allowing the m&e services to be efficiently considered. High-level windows within the internal bathrooms allow for dramatically reflected views to the hilltop and sky through mechanically operated mirrors.

Location

United Kingdom

Contact

Stuart Cameron
Architect
stuart@cameronwebster.com

Client

private client

Completed

August 2013

Size

1000

Categories