Cape Cove

cameronwebsterarchitects LLP

An existing naval outlook post had been built during the second world war on this spectacular site, right at the water’s edge, with a view across Loch Long and straight down the Firth of Clyde, to monitor naval vessels on the Clyde Estuary. It had been converted into a small rather dull house some time previously, but this had not taken the opportunity that the site offered.

The clients, living and working in Glasgow, saw huge potential in the site, as a special holiday home for personal use as well as letting out purposes. One of the opportunities they wanted to harness with the new house design was the impact of both summer & winter weather, and to create a vantage point for watching a storm or the occasional surfacing submarine.The roof of the existing building has been retained for economy, but the spatial organisation of the plan has been completely reconfigured to create a large and sunny entrance hallway.

By reconsidering the approach and entry into the house, the circulation to the principal living area has been adjusted to allow the separation of the private rooms, and the big view from the main living area to be held and strengthened.

The original kitchen and dining were moved upstairs and extended with full height frameless glazing allowing an ever changing backdrop to a spacious living, dining and kitchen.

The interior is a simple palette of materials and colours, with a limestone tiled floor in the living areas with under-floor heating, and the tactile surfaces of oak adding warmth to the kitchen and stair core.

An external teak deck allows access to the private pebble beach and provides a partially covered barbeque deck and a hot tub, positioned to enjoy the unique and uninterrupted view down the loch.

Location

Shore Road
ROSNEATH PENINSULA
United Kingdom

Contact

Stuart Cameron
Architect
stuart@cameronwebster.com

Client

private client

Completed

2010

Size

250

Categories