Lemreway Artist Retreat

BARD Ailteir

Across the Outer Hebrides, patterns of former habitations punctuate the landscape. In the case of Lemreway, a remarkable collection of blackhouses sit elevated above the new village, quite forgotten despite their prominent position overlooking the village. We have proposed a re-purposing of one of these ruins. Our strategy is to raise the wall head slightly to accommodate a new roof, with its ridge line tilted to follow the terrain. This roof will anchor to the stone gable, and project over a new terrace, where artists can take in their surroundings from a position of altitude. The roof will be black, much like the pitch tar roofs that graduated from thatch coverings. On approach, the building will remain long and low, with the volumes opening up on entering. A dormer window, positioned as a counterpoint to a glazed gable, surprised one on entering, and washes light down any given artwork in progress.

Location

Artist Retreat
Lemreway
United Kingdom

Contact

Ruairidh C. Moir
Architect
Ruairidh@Bard.Scot

Client

Rab Macinnes

Completed

N/A

Size

Categories

  • Arts
  • Conservation
  • Historic
  • House extensions and renovations
  • Interior design
  • Landscaping
  • Refurbishment
  • Sustainability