Alterations and Extension to a Private Dwelling, Grange, Perthshire’

Atelier-M Ltd

The commission of this project was for a contemporary oak frame extension and alteration to an existing steading conversion. This project won the Dundee Institute of Architects ‘Best use of Timber Award' 2017.

The proposal rationalised and extensively remodelled the existing layout, by altering and repositioning the entrance of the house, removing internal walls to create a large open plan kitchen/dining room and converting the garage to form a play room/guest bedroom and ensuite.

The feature of the extension to the rear was the exposed oak frame construction, with a combination of exposed stone walling and painted plastered walls internally.

Full height frameless fixed glazing and large bi-fold opening glazed doors and windows from the new kitchen and the family room create direct and visual connection to the outside terrace and garden.

The roof lantern to the family room captures the sunlight throughout the day and the fixed rooflights over the kitchen bring light into the depth of the open plan.

The use of reclaimed stone walling externally binds the extension to the existing steading.

Location

The Mill
GRANGE PH2 7SZ
United Kingdom

Contact

Alan S. Macdonald
Director
mail@atelier-m.co.uk

Client

Mr and Mrs G. Smith

Completed

August 2017

Size

175sqm

Contract Value

Categories

  • House extensions and renovations