Newhouse of Auchengree

Ann Nisbet Studio

Newhouse of Auchengree is a contemporary farmhouse, sensitively drawing on the inherent characteristics of North Ayrshire's unique rural vernacular. The building reflects the identity of the area, creating a sense of place in both the site and wider landscape. Sited in a prominent, elevated position and surrounded by agricultural fields, the house is deeply rooted in its context. The building is a cluster of separate spaces, reflecting the way that rural buildings were developed and extended over decades past.

Arrival is via a long access road, entering through a pend into an internal courtyard, thus creating a threshold between the house and the landscape. The composition of the courtyard controls the elements, captures views and mediates between the scale of the surroundings and the intimate scale of the dwelling.

The main public spaces and bedrooms are set within a two-storey section. The master bedroom is set within a linear single-storey area and there is an annex, offering a further two bedrooms. The whole composition clusters around a three sided courtyard to the east and a sheltered terrace to the south-west.

The building is clad in zinc, providing a contemporary exterior that references; the local agricultural buildings and the foundries that were once prevalent in the area.

The project has won a number of awards including a RIAS Award, RIBA National Award, Saltire Housing Award, GIA Supreme Award and was shortlisted for RIBA House of the Year in 2017

Location

DALRY
United Kingdom

Contact

Ann G Nisbet MArch RIAS RIBA
Director
ann@annnisbet.com

Client

Dr Michael Law and Sally Law

Completed

May 2015

Size

300

Categories

    Other projects by this practice